Violența împotriva animalelor: ce spune despre noi ca oameni? - Urme de Bucurie
„Urme de bucurie” este centrul de excelență al Save the Dogs and other Animals din România. cernavoda@savethedogs.ro

Violența împotriva animalelor este un fenomen tulburător de comun în România, care ia multe forme, inclusiv neglijare, abuz și cruzime. Această problemă afectează animalele de toate speciile, de la animalele de casă până la animalele de fermă și animalele sălbatice.

Neglijarea animalelor apare atunci când unui animal nu i se asigură necesitățile de bază ale vieții, cum ar fi hrana, apa, adăpostul și îngrijirea veterinară. Acest lucru poate duce la vătămări fizice și psihologice severe și poate duce chiar la moarte. 

Neglijarea apare adesea atunci când proprietarul unui animal nu înțelege responsabilitățile deținerii animalelor de companie sau nu are resursele necesare pentru a oferi îngrijire adecvată.

Violența împotriva animalelor

Abuzul asupra animalelor implică cauzarea intenționată a vătămării fizice sau rănirea unui animal, adesea de dragul divertismentului sau pentru a exercita putere asupra animalului. Exemple de abuz asupra animalelor includ bătaia, lovirea cu picioarele, arderea și mutilarea animalelor. 

Acest tip de violență este adesea efectuat de indivizi care manifestă un comportament sociopat și o lipsă de empatie față de animale.

Cruzimea față de animale este o categorie mai largă care cuprinde atât neglijare, cât și abuz. Acest tip de violență implică provocarea unor suferințe inutile animalelor, cum ar fi închiderea animalelor în spații înghesuite, folosirea animalelor în scopuri de experimentare sau de divertisment și vânarea sau uciderea animalelor pentru sport.

Consecințe și pedepse pentru violența împotriva animalelor

Consecințele violenței împotriva animalelor sunt de anvergură și adesea se extind dincolo de vătămarea imediată a animalului. Abuzul asupra animalelor a fost legat de o serie de alte comportamente violente, inclusiv violența domestică și abuzul asupra copiilor. 

În plus, violența față de animale poate avea efecte psihologice negative asupra martorilor sau persoanelor care au grijă de animale.

Prevenirea violenței împotriva animalelor necesită o abordare cu mai multe fațete care implică educație și aplicarea legii. 

Inițiativele educaționale pot ajuta oamenii să înțeleagă responsabilitățile deținerii animalelor de companie și consecințele neglijării și abuzului. Eforturile de susținere pot contribui la creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele de bunăstare a animalelor și la promovarea adoptării de legi și politici care protejează animalele.

Agențiile de aplicare a legii joacă, de asemenea, un rol crucial în prevenirea violenței împotriva animalelor. Cruzimea față de animale este o infracțiune penală în multe țări, iar cei care se angajează în abuzuri asupra animalelor se pot confrunta cu amenzi, închisoare sau alte pedepse. 

De asemenea, agențiile de aplicare a legii pot lucra pentru a se asigura că animalele sunt protejate de situații abuzive, cum ar fi tezaurizarea sau inelele de lupte cu câini.

În concluzie, violența împotriva animalelor este o problemă complexă care afectează animalele de toate speciile și are consecințe de amploare. 

Violența împotriva animalelor este pedepsită și cu închisoare de la 2 la 7 ani 

În temeiul Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, următoarele infracțiuni sunt pedepsite cu închisoare de la 2 la 7 ani:

  1. a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;
  2. b) schingiuirea animalelor;
  3. c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  4. d) zoofilia.

De asemenea, despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu închisoarea. 

Urme de Bucurie luptă pentru animalele suferinde 

Din donațiile pe care le primim de la benefactorii noștri avem grijă de sute de animale la adăpostul nostru din Cernavodă. Le asigurăm acestora cele mai bune condiții de viață, mâncare și toate îngrijirile medicale de care au nevoie. 

În cazul cailor și măgarilor, aceștia sunt ținuți la noi tot restul vieții. Astfel de asigurăm că nu vor mai fi maltratați sau abandonați. în cazul pisicilor, ne asigurăm că sunt adoptate de persoane responsabile, iar cele care sunt neadoptabile stau cu noi, libere, într-un sanctuar numai al lor, pentru restul vieții. 

Cățeii primesc și ajutor specializat pentru a se putea reintegra în familii iubitoare. Ei sunt plimbați zilnic pentru a se bucura de viața liberă după care fiecare tânjește.