Două dintre cele mai importante proiecte ale programului Vieți Conectate sunt acum în funcțiune. Am fost încântați să primim tinerii vizitatori și deținuți pentru prima lor vizită la adăpostul nostru din Cernavodă în luna aprilie.
Am fost foarte bucuroși să vedem cum ochii tuturor s-au luminat în timpul vizitelor: ai copiilor când se jucau cu câinii, ai deținuților în timp ce aveau grijă de măgari și ai animalelor când toată lumea interacționa atât de liber cu ei. Toate aceste întâlniri au fost organizate la adăpostul nostru Urme de Bucurie, ca parte a programului Vieți Conectate pe care l-am lansat în februarie 2023 la Cernavodă. Au avut loc în momente diferite, folosind o varietate de formate diferite, dar obiectivul a fost întotdeauna același: și anume, acela de a promova dragostea pentru animale și de a crește gradul de conștientizare a drepturilor lor atât în rândul copiilor, cât și al adulților.
Vizita copiilor la adăpostul nostru din Cernavodă
Era ora 9:45 când autobuzul a oprit în fața intrării la Urme de Bucurie. 18 elevi au coborât pe rând, încântați să-i cunoască pe rezidenții centrulului nostru. În timpul vizitei, le-am explicat caracteristicile speciale ale măgarilor și câinilor aflați în grija noastră, arătându-le cum să interacționeze în siguranță cu ei și cum să le recunoască nevoile. Unul dintre cele mai importante momente a fost cu siguranță atelierul de lucru, în care copiii au pregătit pentru măgari gustări eco, adică bucăți de fructe și fân, apoi au putut să îi observe.
Credem cu tărie că educarea celor mici să respecte și să trăiască în armonie cu animalele este crucială pentru a influența pozitiv generația următoare. Datorită Urme de Bucurie a devenit posibilă deschiderea porților centrului nostru și primirea de vizite ale copiilor cu vârste între 9 și 11 ani care urmează școlile din Cernavodă și Cochirleni. Mulți dintre ei trăiesc alături de câini, pisici și uneori măgari și cai; vizitele la adăpostul nostru oferă, prin urmare, o oportunitate perfectă de a le arăta cum să interacționeze empatic cu aceste animale și cum să aibă grijă de ele. Sperăm că mediul protejat din Urme de Bucurie va fi o inspirație pentru ei și va declanșa schimbarea culturală de care este atât de necesară în aceste zone.
Colaborarea noastră cu Penitenciarul Poarta Alba este, de asemenea, un început excelent
Câteva zile mai târziu, am organizat prima vizită a deținuților din închisoarea Poarta Alba, care au avut un tur ghidat cu Adriana Sușma, directorul general Urme de Bucurie, în cadrul căruia au învățat noțiunile de bază ale îngrijirii măgarilor. Ne-au ajutat apoi cu niște lucrări de întreținere, iar spre finalul zilei s-au putut bucura de câteva momente de relaxare alături de măgari.
Lucrul cu animalele permite deținuților să dobândească noi abilități, să reducă nivelul de stres și să îmbunătățească interacțiunea socială, toți factori care îi vor ajuta să se reintegreze în societate odată ce și-au încheiat timpul în închisoare. Prin urmare, am încheiat un acord cu Penitenciarul Poarta Alba pentru ca aceștia să ne viziteze în mod regulat, astfel încât să ne poată ajuta cu animalele și, de asemenea, să ne asiste la întreținerea localului.
Beneficii suplimentare pentru animale
Animalele sunt, desigur, primele din rândul celor care beneficiază de aceste interacțiuni. Măgarii sunt extrem de sociabili. Mâncărurile delocioase făcute de copii au fost cu adevărat stimulatoare pentru ei, la fel ca și timpul petrecut cu deținuții.
Să se bucure de joaca cu câinii este de asemenea considerată extrem de importantă la adapost. Avem grijă să selectăm rezidenți care sunt mai predispuși la contactul uman, iar educatorii noștri de câini sunt întotdeauna prezenți pentru a supraveghea și a ghida procedurile. Animalelor le place foarte mult să petreacă timpul jucându-se cu toată lumea, ceea ce, la rândul lor, le ajută să dezvolte noi abilități. Și este de la sine înțeles că aduc mereu zâmbetul pe fețele tuturor, indiferent dacă sunt copii sau adulți.